Det finns ett brett utbud av Linux-skrivbordsmiljöer tillgängliga, vilket gör det svårt att välja en, särskilt om du precis har börjat med detta open source-operativsystem. Låt oss börja med att säga att en skrivbordsmiljö är ett urval av verktygssatser, moduler och applikationer samt bibliotek som säkerställer funktionaliteten och synligheten på skrivbordet på skärmen. Det låter dig också interagera med systemet. Skrivbordsmiljön levereras med komponenter som ikoner, verktygsfält, panel, widgets, tapeter och skärmsläckare. Den levereras också med ett grundläggande urval av applikationer som inkluderar mediaspelare, bildvisare, textredigerare och mer. Med Linux är du inte föremål för begränsningar när det gäller skrivbordsmiljön som du måste använda. Om så önskas kan du installera en annan skrivbordsmiljö istället för att välja standardalternativet.
KDE
KDE har funnits ganska länge. Utvecklingen startade för över 20 år sedan och den första versionen släpptes 1998. Denna Qt-rambaserade kan enkelt anpassas och det finns många Linux-distributioner som Linux Mint, Fedora och openSUSE, som erbjuder den som standardskrivbordsmiljö. Även om den stora mängden alternativ som KDE stöder kan vara överväldigande för dem som just har börjat, är KDE perfekt för dem som vill ändra många inställningar. Dess programvarukompilering kommer med många alternativ inklusive Quassel, Dolphin, KMail och Okular. Om du vill ha många anpassningsalternativ och ha större kontroll över ditt system är KDE det perfekta valet.
GNOME
Ursprungligen släppt 1999 är GNOME ett annat ledande alternativ när det gäller skrivbordsmiljöer för Linux. GNOME använder GTK-verktygslådan och det är fokuserat på enkelhet och det erbjuder en klassisk skrivbordsupplevelse utan att förvirra dig med för många alternativ. Under senare år har den traditionella versionen ersatts av GNOME Shell. Eftersom denna förändring inte var välkommen av alla, finns det också ett alternativ som kallas GNOME 2, som är baserat i originalet. Numera kan du få GNOME 3, som har ett klassiskt läge som kommer att njutas av de som gillar GNOME 2. Huvudfunktionen är GNOME Shell. Det finns en praktisk aktivitetsöversikt där det är möjligt att se alla dina uppgifter, aviseringar och appar på en gång.
Treenighet
Precis som MATE är baserat på GNOME är Trinity en lösning som baseras på KDE. Det är en uppföljning av KDE 3-serien. Denna gaffelformade skrivbordsmiljö fungerar med äldre hårdvara och den är mycket anpassningsbar på samma sätt som den gamla KDE 3. Med detta sagt är Trinity mer än en kopia eller en version av KDE 3. Denna fristående skrivbordsmiljö erbjuder funktioner som inte samma som de som erbjuds av KDE. Trinity kommer till exempel inte med aktiviteter eller den semantiska skrivbordskomponenten som har filindexering, PIM och sökning, till exempel Nepomuk, Strigi-Akonadi-tjänsten som många KDE-användare inaktiverar precis som installationen KDE. Istället kommer den med en fantastisk lista över applikationer som inkluderar ShowFoto, en fotoredigerare och visare och Konqueror, som är en filhanterare och webbläsare. Det är perfekt för dem som gillar KDE 3: s utseende men som vill ha en lättare version.
XFCE
Detta har varit en del av Linux-skrivbordsmiljön under ett tag. Den släpptes ursprungligen 1996 och det är ett lättviktsalternativ som kommer med fönsterkakel och förhandsgranskningsläge. Det fungerar bra med nybörjare som vill ha en skrivbordsmiljö som lätt kan underhållas. Tack vare de användbara dialogerna är det möjligt att anpassa den utan krångel. Det finns en panel på standardskrivbordet, samt en docka och några ikoner. Detta ger dig ett välbekant gränssnitt för användare som inte har använt Linux någonsin tidigare. Precis som andra stora skrivbordsmiljöer kommer XFCE med sitt eget urval av applikationer. Det finns en filhanterare som kallas Thunar, en textredigerare som heter Leafpad, en mediaspelare som heter Parole, en webbläsare som heter Midori och Ristretto, som är en bildvisare.
PARA
MATE kan ses som en ny version av GNOME 2 och den behåller utseendet och utseendet på den gamla skrivbordsmiljön och samtidigt ger den mjukvaruuppdateringar och förbättringar av gränssnittet. Det fungerar bra med gammal hårdvara eftersom den inte behöver komposition. Det är också perfekt för avancerade datorer. Det introducerades ursprungligen 2011 och det erbjuder också några av GNOME-applikationerna. MATE stöds av många större Linux-distributioner som Linux Mint, Debian, Mageia, Ubuntu och PCLinuxOS. De applikationer som kommer med MATE är Pluma, som är en textredigerare, Eye of MATE, en bildvisare, Caja, som är en filhanterare och Atril, som är en dokumentvisare. MATE är lätt och enkel, så om du inte behöver eller vill ha avancerade funktioner eller bara börjar med Linux är det ett bekvämt val.